Zece Semne Ca Ai Ales Gradinita Potrivita

Zece semne ca ai ales gradinita potrivita

Alegerea unei gradinite nu este deloc simpla si chiar si atunci cand te-ai decis si ti-ai inscris copilul, s-ar putea sa ai inca emotii si sa te gandesti daca ai luat cea mai buna decizie. Asteptarile si cerintele tale sunt mari, pentru ca iti doresti ca micutul tau sa fie in siguranta la gradinita si sa beneficieze de cele mai bune conditii si de o ingrijire corespunzatoare.

Daca micutul tau are varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani si merge la o gradinita, iata care sunt cele 10 semne pe care trebuie sa le urmaresti ca sa te asiguri ca ai facut alegerea perfecta si ca gradinita respectiva este potrivita pentru copilul tau.

1. Copiii isi petrec majoritatea timpului jucandu-se cu ceilalti sau lucrand cu diferite materiale si nu stau fara nici un rost sau nu li se cere sa stea linistiti prea mult timp.
2. Copiii au acces la diferite activitati pe timpul zilei si au la dispozitie diferite materiale precum cartile cu poze, creioane colorate, acuarele, piese de construit, mese de joaca, jocuri creative, puzzle-uri, tablite sau alte materiale pentru activitati artistice.
Copiii nu trebuie sa faca toti acelasi lucru, in acelasi timp.
3. Educatoarele lucreaza individual cu copiii sau in grupuri mici, iar cu intreg grupul, doar in anumite momente.
4. Salile de clasa sunt decorate cu lucrari originale realizate de copii sau cu diferite obiecte pe care acestia le-au facut in timpul diferitelor activitati: picturi, desene, figurine, etc.
5. Copiii invata alfabetul sau sa numere in contextul experientelor prin care trec zilnic. Lumea plantelor si animalelor si activitatile precum gatitul, ingrijirea, igiena, servirea mesei, trebuie sa constituie bazele activitatilor de invatare.
6. Copiii sunt implicati in proiecte si au la dispozitie cel putin o ora ca sa se joace si sa exploreze diferite lucruri.
7. Copiii au oportunitatea de a se juca afara in fiecare zi. Activitatile petrecute in aer liber nu sunt sacrificate in favoarea activitatilor instructive desfasurate in interior.
8. Educatoarele citesc povesti in mod individual si nu intregului grup, in momentul orelor de lectura.
9. Programul si activitatile sunt stabilite si adaptate, atat pentru copii mai isteti, care se descurca si invata mai repede, cat si pentru cei care mai au nevoie de ajutor. Educatoarele trebuie sa observe ca mediul si experientele diferite pe care le traiesc copiii, influenteaza modul si ritmul in care acestia invata. Copiii nu invata aceleasi lucruri, in acelasi timp si in acelasi mod.
10. Copiii abia asteapta sa revina la gradinita in fiecare zi si nu plang atunci cand parintii ii lasa acolo.

De asemenea, atunci cand alegi gradinita este bine sa tii cont si de urmatoarele aspecte:

•Solicita autorizatia de functionare si dotare a salilor de clase, a spatiului de joaca si a grupurilor sanitare

Cel mai bine este sa faci chiar tu o vizita la gradinita respectiva si sa te asiguri ca micutul tau va beneficia de cele mai bune conditii. Numai asa vei putea sa iti formezi o impresie corecta. Nu te baza pe sfatul prietenilor sau altor parinti, ci mergi direct la sediul gradinitei ca sa vezi daca aceasta este spatioasa, curata si dotata cu mobilier nou si modern.

• Intereseaza-te de programa gradinitei

Este bine ca in momentul in care ajungi la gradinita respectiva, sa discuti cu directorii si educatoarele care te pot lamuri asupra structurii programei dupa care vor invata cei mici. Afla ce pregatire are personalul, ce limbi straine se predau in gradinita si care sunt metodele de predare utilizate.

• Decide-te asupra programului de functionare

In momentul in care alegi gradinita, trebuie sa tii cont de programul de functionare, si anume, daca optezi pentru program normal sau prelungit. Daca nu ai cu cine sa lasi copilul acasa, in timp ce esti la serviciu, atunci mai mult ca sigur ca vei opta pentru program prelungit, iar in aceasta situatie trebuie sa te interesezi si de meniul pe care il ofera gradinita.

• Afla ce cursuri optionale se desfasoara in gradinita

De regula, oferta de cursuri optionale a unei gradinite este foarte variata si atractiva, dar si preturile sunt pe masura. Oferta poate include cursuri de balet, dans modern, tenis, inot, karate, informatica, limbi straine si multe altele.

• Cu cat numarul de copii dintr-o grupa este mai mic, cu atat mai bine

Cel mai indicat este ca intr-o grupa sa fie cat mai putini copii. Daca in grupa sunt peste 15-20 de copii, acest lucru nu este in regula, intrucat, procesul educational va fi ingreunat. Atunci cand o educatoare are mai putini copii in grupa, ea ii va cunoaste mai bine si va lucra mai usor cu ei.