
Dialog cu parintii – intrebari – raspunsuri
Numeroase studii ale institutelor de cercetari lingvistice au aratat ca viteza cu care invatam o limba straina este legata de varsta invatacelului si de gradul de expunere la respectiva limba. Astfel, cu cat varsta e mai mica si gradul de expunere mai mare, cu atat limba straina este invatata mai rapid si mai temeinic.
Principiul de baza care guverneaza metoda de invatare a limbilor straine la gradinita este “traieste limba pe care vrei sa o inveti”. Astfel copiiI vor fi inconjurati in permanenta de germana; educatoarele vorbesc in permanenta cu ei in germana; la curs, la masa, la baie, la joaca, etc.
“Dar copilul meu nu stie o iota germana; cum va comunica cu educatoarele; ce se va intampla daca are o nevoie si nu stie sa se exprime? Chiar nu o sa-l bage nimeni in seama?”Cum se va descurca? –sunt intrebari frecvente puse de parinti atunci cand vin la inscriere.
Nu trebuie sa va imaginati ca educatoarele nu vor vorbi niciodata in romaneste cu copiii; la grupa mica ,, PITICA” si la cea de 3 ani majoritatea cuvintelor le vor invata initial pornind de la limba romana; dar de la inceput in cateva luni, odata ce nivelul de intelegere permite comunicarea (intelegerea mesajului) in germana, educatoarele –profesor vor lasa limba germana sa intre in prim plan.
“Cum ma voi intelege eu cu copilul meu, mai ales ca niciunul din noi nu stie germana; cum il voi ajuta, asculta, verifica, cum il voi ajuta la scoala mai tarziu ? Va fi copilul meu mai slab la romana, va avea dificultati in comunicare sau mai tarziu la scoala ?”
Personalul nostru provine din familii bilingve sau chiar si din familii de romani, care au invatat germana odata cu copiii lor, unii invata si acum . Sistemul unic de comunicare si monitorizare a evolutiei lingvistice si de comportament a copiilor aplicat permite parintilor sa fie alaturi de performantele si evolutia copiilor lor, sa-i verifice daca stapanesc vocabularul, poeziile, notiunile, conceptele invatate la gradinita. Copiii Dumeavoastra nu invata la noi doar germana, ei invata sa traiasca in societate, sa inteleaga mediul inconjurator (si de la 4 ani engleza care se invata f.f. usor dupa germana). Toate aceste descoperiri, evolutii si mari victorii ale copiilor Dvs vor putea fi urmarite de Dvs. multumita sistemului de comunicare cu parintii. Va asteptam oricand sa aflati cat de bine functioneaza chiar de la beneficiarii acestuia; parintii care au deja copiii la noi sau care deja sunt la scoala.
Moduri de a analiza o gradinita buna: Invatam prin joaca
- Copiii se joaca cu materiale sau cu alti copii. Copiii nu pot fi fortati sa stea locului perioade lungi de timp.
- Copiii au activitati diverse in timpul zilei cum ar fi: constructii, jocuri inchipuite, carti cu desene, pictura, lego, puzzle, etc. Copiii nu fac intotdeauna acelasi lucru in acelasi moment.
- Educatorii lucreaza atat individual, in grupuri mici, cat si in grup complet de-a lungul zilei. Ei nu petrec toata ziua doar in grup.
- Clasa este decorata cu lucrarile copiilor.
- Copiii invata cifrele si alfabetul in contextul experientei zilnice. Explorand natura, cu plante si animale, gatind la bucatarie, servind masa, toate acestea reprezinta activitati pline de inteles pentru copii.
- Copiii lucreaza pe proiecte si au perioade lungi de joaca si explorare. Completarea fiselor nu ar trebui sa fie principala lor activitate.
- Copiii au posibilitatea sa se joace afara, in aer liber, ori de cate ori vremea o permite. Acest lucru nu va fi sacrificat pentru mai mult timp de educatie.
- Educatorii citesc copiilor carti in tot timpul zilei, nu doar la ora de povesti.
- Curriculum este adaptat pentru acei care sunt mai avansati, la fel ca si pentru cei care au nevoie de ajutor suplimentar. Deoarece copiii difera in experiente si background, ei nu invata in acelasi timp, in acelasi mod.
- Copiii si parintii abia asteapta sa vina la gradinita. Parintii se simt in siguranta sa isi trimita copilul la gradinita. Copiii sunt fericiti, nu se imbolnavesc des si nu plang.